Pages

Saturday, October 23, 2010

Apabila niat baik disalahtafsir..

hmm..xtaulah..xpham btul..kisah ni berlaku dua tiga hari yg lepas..sgt menyedihkan..
1.aq da baki cuti lagi 3 ari utk raya hj..pada awalnya ingtkn tinggal 4 hari..yg ni aq mengaku ,mmg careless..
2.pastu,aq sebenarnya kalu boleh nak mintak la cuti satu ari lagi coz da beli tket sbab ingt 4 ari,tp x berani la nk mintk,student kan..so mintak la dkt bos tu spy kitorg ganti cuti tu dgn bekerja pd hari minggu(sabtu ahad)
3.mula2 aq n sorg kawan nh tanya la org kuat bos,pastu dia cakap nanti dia gtau bos,pastu die ckp plak suruh ckap sendiri...x pelah kami pn jumpa la bos...
4.so pagi tu,aq n kwn aq nh pi la mengadap bos tuk bincang n mintak2 dapat ganti cuti yg lebih tu dgn bekerja..
5.aq rasa,aq n kwn aq tu x meninggikan suara,b'cakap dgn b'hati2 ,mengaku b'salah kerana cuai psal cuti tuh..
6.pastu bos aq nh soal la kitorg,ape pendapat kitorg misalnya pada 15 hb shj yg da tket,ari len sume x de so macam mana aq nak buat,aq cakap la kalu pn x kasi cuti tu gak,trpaksalah mintak tolong ayah aq drive dr kedah ke melaka..(masa aq tgah cakap nh pun aq dah teresak2..)yelah..xkan aq tak kesian kat ayah aq..bukannya dkat..
7.bile die tanya pendapat kami lg,aq cakap la kalu x bleh bekerja sabtu ahad,bleh x kitorg habis praktikal lewat sehari dari org len..,lgpun budak kat hosp melaka bnyk yg amik cuti tak kire hri kene ganti dengan extend..diorg lagi la..cuti ikut suke je..(dah nak abes dah pun ujung bulan 11 nh..)
8.kemudian dia tiba2 melenting,cakap kitorg datang jumpe die dgn dua option untuk die pilih..yg aq x pham..aq bagi cadangan ja..kalu dia x terima..x palah nak wat camna ..burn la tket aq..sdgkan die td dok tanya pendapat kami,so kami bgtau la...(walaupun tket mahal..xpelah kalu dah tak bagi..)
9.pastu die ckp ktorg ni mcm menyakitkan hati dia la coz x mintak maaf,die ckp spatutnya kitorg dtg n trus mintak maaf...mcm mana nk trus mintak maaf..kan tgah nak berbincg...lagipun dlm perbincangan tu kitorag mengaku b'salah..xde la b'lagak/suruh die wat pilihan time tu jugak..
10.aq x pham kenape nak marah(dlm nada tiggi)..sdgkn kami dtg bincg elok2..

11..aq pun masa bincang dgn dia tu dah mengaku b'salah b'ulang2 kali...aq x pham kenapa dia nk marah sgt(dlm hati la)..smpai aq merasakan maruah aq rendah sgt sebab nak jaga hati dia..coz dia tu mengandung..
12..yg terkejutnya..dia smpai tengking kitorg..tu yg air mata aq laju ja dpan dia..aq xpham awat dia nak marah,sdgkan aq ngn kwn2 aq tu dtg kat dia nak bincang elok2..kalu dia x bagi x palah..kami cr la jalan len..
13,.yg x boleh thn tu dia marahkan kami pasal attitude and dicipline..sdgkan aq sblm nih x penah ada rekod disipilin sjak skol n kolej..n kami bekerja walaupun x dapat elaun macam pekerja biasa,siap lunch call..dtg gotong royong sukarela ari sabtu ahad..x penah kami merungut kat diorg pun..keja ja mcm org yag dah keja...
14..last skali tu mmg la kitorg mintak maaf gak..pastu dia kata ,tunggulah ,nanti dia bgtau len..
15..esoknya ,terserempak dgn dia,bleh plak senyum macam x dak papa berlaku..aq pn senyum balik coz nak jaga hati..kang cakap biadap plak..
16.x tau lah..dah la x dpt nak citer kat family pn..tu yg citer kat sini tu..
17.Ya Allah ,berilah aq kekuatan utk menghadapi sume nh..n aq pasrahkan kepadaMu apa jua yg berlaku..
13.aq tau mmg salah kitorg psal tersilap kira baki cuti btul2..tp aq dah mengaku bersalah kat dia..apa lg dia nak..
14..lpas pda tu mmg kami teriak sungguh2 la coz kena marah smpai thp tu n seolah2 macam wat jenayah yg besar..mmg aq x pham
15.pastu dia ckp,dia dah thu dah citer b4 nh dr org kuat die tu..(x tau la org kuat tu ckp pa kat dia)..sbabnya..aq dengaq sendiri dr mulut pharmacist,org kuat bos tu cakap yg student ni naik minyak...sapa yg nek minyak sebenarnya..kami just nak bincang elok,nak mintak budi bicara pihak hospital ja..kalu dah tak nak bagi sgt ..x palah..ckp ja lah x bleh..bukannya kami nak memberontak..

2 comments:

haninina said...

dya over sensitive sebab dya pregnant tu..sabaq ya wahed..

najihatussolehah said...

hmm...2 lah dok pikir psal tu ja..tp dia ckap suruh kami professional...nape die x leh profesional gak....sabar je la..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...