Pages

Thursday, January 6, 2011

sakit itu kifarah dosa...

    
    salam...2-3 ari nih x berapa sihat..selsema,,pastu sakit tekak+ demam...dah lama x sakit nh,..asyk tak larat gak lah..x pi jumpak doktr pun..coz malas nk makan antibiotik..pegi farmasi ja..i.Allah,2-3 ari lagi lega la...   Bila kita sakit nh kan,,nak semayang tu rasa berat x...tp apapun kita kena lakukan kerana solat adalah tanggungjawab kita...lgpun Allah bg bnyk kelonggaran cara utk bersolat..sambil duduk bleh,baring bleh, ...n  sampai thap dalam hatiI(tp nh utk yg kritikal la..slagi kita masih hidup,kita wajib tunaikan...ingatlah sakit nh sbgai ujian Allah wat kita ..sprti mana Allah s.w. t berfirman dlm surah al-baqarah ayat 286 yg bermaksud "Allah tidak akan menguji seseorang melainkan sesuai dgn kesanggupannya..." ..n juga  sakit sbgai kifarah dosa2..


Janganlah kamu mencaci-maki penyakit demam, karena sesungguhnya (dengan penyakit itu) Allah akan menghapuskan dosa-dosa anak Adam sebagaimana tungku api menghilangkan kotoran-kotoran besi”. (HR. Muslim no. 2575).
Rasulullah sallallahu alaihi wa sallam bersabda : Sesungguhnya besarnya pahala itu tergantung besarnya ujian. Dan sesungguhnya jika Allah menyukai suatu kaum, maka Dia akan menguji mereka. Barangsiapa yang redha maka baginya keredhaan, dan barangsiapa yang murka maka baginya kemurkaan”. (HR. Tirmidzi no. 2396, Ibnu Majah no. 4031, dihasankan Syeikh Albani dalam Shohih Sunan Tirmidzi II/286). 


  Oleh itu,kita perlu bersabar dgn setiao ujian ,,kerana kesabaran itu ..ada hikmahnya... 


"Hai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu dan kuatkanlah kesabaranmu dan tetaplah bersedia dan bertakwalah kepada Allah, supaya kamu beruntung." [Ali Imran: 200]
"Wahai orang-orang yang beriman! Mintalah pertolongan dengan sabar dan solat, sesungguhnya Allah bersama-sama orang yang sabar."[al-Baqarah: 153]

 p/s:doaka kesembunhan sy ek..:P
2 comments:

NuSaNa NoSa 91 said...

semoga cepat sembuh ye.. syafakillah~ ^_^

najihatussolehah said...

amin...tq..dah nak sembuh dah...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...