Pages

Monday, March 28, 2011

Catatan Perjalanan Umrah Mac 2011 siri 1

salam....stelah berehat,alhamdulillah dah sehat skit..just batuk2 skit..besalah pi sana,cuaca laen skit,dah nak sesuai dgn cuaca,dah nak kena balek...huhu...ok,b'mulalah kisah perjalannku semasa di tanah suci:


1)btolak 10 mac dr klia ke dubai,pastu dari dubai ke jeddah,n jeddah ke madinah...(best naek emirates..hehe)..




2)Perjalanan ke Madinah menaiki bas memakan masa lebih kurang 7-8 jam(lama jgak la..mcm dr kedah ke melaka..jauh gak la)...tp awal2 masa nek bas tu,muntah la plak..malunya time tu..muntah sebab batuk..


3)Pemandangan menuju ke madinah tu banyak gunung2 pasir n gunung2 batu...n bangunan x banyak,kalu da,macam kotak2 ja...ala slalu kalu kita tgok buku2 sirah nabi,macam tu lah bangunannya,style x dak bumbung...mendatar ja...dpt la kita bayang macam mana nabi dulu hijrah dr mekkah ke madinah...


4)kami smpai di madinah waktu asar,trus check in hotel..hotel pun dkat ja dgn masjid nabawi..pertama kali pandang masjid nabawi,subhanallah,cantik,dlm gambar dgn tgok real laen...n kat madinah sjuk sangat...sjuk macam kat uk dah(esp waktu pagi)...sebab ingat kat sana cuaca panas,so bwk sweater nipis ja la..kalu waktu petang.panas tp angin sejuk,,,masjid nabawi ni dia separate la kwsn utk perempuan n laki2 masuk...yg x tahannya..polis perempuan madinah ni strict giler berbanding laki2...nak masuk masjid,sume kena check beg,x sape pn dpt lepas masuk tanpa di check,..depa sebenarnya nak cari handset/kamera,kalu depa jumpak,depa suruh simpan kat amanat(polis jugak la dok jaga handset kita tu)..setiap pintu tu de 3 org polis ..mmg x lepas la...tapi skrg nih tok2 arab nih boleh cakap melayu skit2,melayu indonesia la,coz org indon banyak sgt kat sana...smpai da restoran nasi padang la,restoran bakso la..org indon nih ramai dok keja pembantu umah,keja dlm supermaket,keja cleaner dkat masjid..smpai catering org mesia sume org indon wat...umrah kali nih pun ramai sgt...mak sy ckp macam musim haji aih...sbab dengaq kata masa bulan 12 aritu arabsaudi x kluarkan visa,so,berganda la yg bulan 3 nh..org turki dgn org indon ramai sgt...






5)13 Mac:paginya pergi ziarah jabal uhud di mana pernah berlakunya perang Uhud,di sini ada maqam bapa saudara nabi,iaitu saidina hamzah r.a n para sahabat yg laen yg syahid di medan uhud,dikhabarkan suatu ketika dulu pernah banjir di kawasan ni dan habes qubor2 terbongkar,didapati jenazah2 masih lagi diselaputi darah membuktikan mereka berada di sisi Allah s.w.t..


6)Kemudian kami ke kebun kurma,kurma2 kat sini katanya mahal skit...tapi yang bezanya fresh dr ladang la..n mmg tok arab ni bagi kita rasa la..yg sedihnya..amek video bnyk..tp bila balek mesia,rasanya banyak yg ilang,x tau pasaipa...mybe terdelete scr x sengaja..huhu...






7)kemudian ke bukit magnet,sebenarnya ni katanya,penemuan baru kerajaan arabsaudi..kwasan bukit ni macam magnet la,bleh tarik bas yg kita naek,tanpa tekan minyak n brek,so,mmg btullah,drebar tok arab tu  wat la demonstrasi..laju jgak la bas kitorang kena tarik,subhanallah,..tp x tau btul ke x ,cerita org2 arab kat sini,katanya ya'juk dn makjuk akan keluar dr sini,wallahua'lam,,,n last skali ziarah,masjid quba'..iaitu masjid pertama yg dibina nabi muhammad s.a.w


8)malamnya,sy n mak nak pegi raudhah,nabi muhammad s.a.w pernah bersabda,raudhah ni adalah antara salah satu taman2 syurga...sebenarnya raudhah nih ,bahagian masjid yg asal,kwsn nih ada banyak tiang,setiap tiang tu ada nama n sejarahnya,kita dpt bezalah tiang masjid yg asal dgn yg baru skrg nih...susah sgt nak msuk raudhah tu,esp perempuan la,,taulah kan..perempuan dia ada masa2 tertentu utk masuk raudhah(lepas subuh,lepas asar,lepas isyak)..org laki senanglah...taulah kan tok arab besar2,esp turki..n diorg nih jenis suka tolak2,kita yg kecik nih,jnuh la kan,,,bila nak masuk ja,kena tolak balek...rasanya kalu tak tolak2,sume org boleh solat kat raudhah tu,org indon walaupn depa kecik mcm kita,tp depa smgt pasukan tu kuat....tp sebenarnya kwsn makam nabi tu diorg dah tutup dah dgn penghadang,dulu x..tp disebabkan ada yg meratap menyebabkan depa letak penghadang..even ada penghadang,still ada yg meratap...x bgus la macam tu kan,dah kira mcm bidaah..




9)14 mac:btolak ke mekkah,sblm tu ucap selamat tinggal dkat nabi...


hmm...bila smpai di mekkah,mcm2 ujian...rasanya stakat nih dulu...i.Allah sy sambung lagi pengalamn di Mekkah...

7 comments:

akubersamaCahya said...

tak sbr nak pegi. =)

najihatussolehah said...

i.Allah,lepas keja nanti,kumpul duet...pegi umrah dulu...haji nih slalu lambt lagi,b4 dpt g haji,better pgi umrah,sbab umrah ni lebih kurg aji jgak..sbab tu panggil haji kecil...

Ustaz Love said...

Salam..

alhamdulillah.. dapat juga menjejak kaki di Haramain.. Ustaz Love pun dah lama tak ke sana.. InsyaAllah, ada azam nak gi umrah tahun ni.. Semoga Allah mudahkan ;)

Sekamar Rindu said...

pernah pergi..nak pergi lagi sekali....


** tq folo my blog...

i folo blog awak juga..

Iffa masih seperti dulu said...

seronoknya:)
bila la super sayya dapat pergi.. huhu

kyo_9 said...

berapa kos ntk 1 kepala ek?

najihatussolehah said...

kyo_9:rm5200...sepanjang sy di sana,sy perhatikan dgn ustaz nih baguslah,coz dia x tinggal jemaah..n jemaah pun x ramai..dia slalu tazkirah x kiralah even dlm bas,smpailah dah balek umrah..n sy tengok travel agency yg terkenal pun x macam nih,ada tu diorang biar org indon yg urus...berminat ke..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...