Pages

Saturday, May 28, 2011

Satu Lagi Puding Kustard Berkuah Cara Mudah...:p

  Assalamualaikum...dah lama x post..hehe..sibuk sket...ari ni nak kongsi lagi satu puding yang mudah,actually sy belajar dr kwan saya masa praktikal kat segamat thn lepas,teringat nak buat tp lupa plak...sy pun cari kat tenet campur ngan resepi kwn sy sket,modifiied sket..jadilah camnih...

hehe..amek bekas mak yg cantik..


  Bahan2

Bahan A: 
1 cawan custard(better ayak dulu..)
4 cawan air
1/2@1/4 cawan gula(boleh tukar dgn susu pekat manis,warna puding jadi lebih cantik) 

Bahan B(kuah):
 1 cawan susu cair(better beli susu jenama IDEAL sbab paling sdap tp mahal sket)
 1 tin cocktail
 2 cawan air
 1 sudu susu pekat manis@gula(sukatan ikut citarasa)
                        
Cara2(bahan A)

1)masukkan 4 cawan air dan 1/4 cawan gula dan masak smpai gula larut,kmudian masukkan 1 cawan custard
2)kacau smpai pekat,dan bunyi blup2...hehe..kmudian,masuk dlm bekas,biarkan sejuk dan masuk dlm peti ais.

Cara2(Bahan B)
1)masukkan dua cawan air dan biar sampai mendidih
2)masukkan susu cair dan biar smpai mendidih dan masukkan cocktail
3)kmudian,masukkan 1 sudu susu pekat manis/gula dan biarkan seketika..lastly,tutup api..
4)biarkan sejuk,tuang dalam bekas n masuk dalam peti ais...

  Dah siap,nampak ja macam ghenyah@remeh sebab ada kuah plak kan...hehe..tp sebenarnya mudah ja...n saya buat kurang manis sebab my mom diabetic n sy pun x ske sangat manis2 nih..lagipun baek utk kesihatan kan...

16 comments:

Cik TeN10 said...

amboi rajinnya dia .. nk sket.. hihi

najihatussolehah said...

hehe..rajin sket ja..hehe...x macam cikTen10..

BHAIHAQI COOL said...

Uhhh.. nmpk sdp , haha , tpi mls nk buat .. ~~

fieha said...

pandai masak ye..leh ajar kak.. :)

Ad-Dien said...

sedap ke ni??

najihatussolehah said...

BHAIHAQI COOL:hehe..mls x dpt nk tolong..:p

najihatussolehah said...

fieha:x pandai ngat pun..cari kat tenet jgak..hehe..

najihatussolehah said...

Ad-Dien:nak tau kena la wat...:)

dyea irdina said...

paberet cik soami akak ni..suka beno dia klu buat puding ni...tp skrng dlm pantang..so klu dia nak mkn kn mkn kat luo la klu tak sian akak tgk n tingin

tqaroslan said...

it's good to know that your blog is kinda universal. religion, motivation, and cookery as well! =)

abuikhwan said...

buleh cube ni...

Mrs.Yie said...

akak pernah buat entri pasal puding berkuah ni..resepi kita berlainan ye..boleh la kongsi2 resepi macm ni.. :)

najihatussolehah said...

tqaroslan:hehe..biasa2 ja..

najihatussolehah said...

abuikhwan:sila2..

najihatussolehah said...

mrs.tie;tu la,kita tgok kat tenet macam2 resepi nh..

Ad-Dien said...

tolong lah buatkan, saya x rti, insyaallah ada peluang leh blajar jugak..

World of Ad-Dien (WADi)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...