Pages

Friday, April 13, 2012

Belajar memaafkan orang laen..


  Assalamualaikum...lama dah x update blog yg x seberapa ini.. i just want to mention a few things...things that i've learn a lot from it...

  Belajarlah memaafkan orang laen..i.Allah hati akan menjadi lebih tenang...

  Dulu,ada satu peristiwa yg agak terkesan dlm hidup sy...sy susah sgt nak melupakannya..

  Benda tu selalu bermain di fikiran sy..sampaikan apa shj yg sy nak buat..sy jadi fobia..masih ada jgak kesannya smpai hari ini..

 i keep on saying..that i've already forgive the person..but i'm just cannot forget it....tapi kenapa maseh teringat2...mungkin sebab x maafkan sepenuhnya kowt..

bukan camni ye..
  sy memang  xdak hak utk tidak memaafkan orang laen...hanya Allah lah yg berhak..kerna sy takut kalu sy tidak dapat memaafkan org laen..mungkin Allah jua tidak memaafkn sy..tp Allah itu Maha adil,Maha Tahu,Maha Pengasih dan Maha penyayang..

 memang mengambil masa yg agak lama..lebih kurang 2-3 thn jgaklah.....akhirnya sy bertekad utk btul2 melupakan benda nh ...smoga diberi kekuatan...apa lah sgt dugaan yg sy hadapi jika dibandingkan dengan umat islam di Syria skrg...

td ..sy ada tgok al-hidayah...ustazah bgi peringatan(lupa ustazah tu nama apa...).ingatlah dua perkara dan lupakan dua perkara...lebih kurang mcm nilah.

'INGATLAH KEBAIKAN ORANG LAIN KEPADA KITA
DAN INGATLAH  KEJAHATAN KITA KEPADA ORANG LAIN'

LUPAKANLAH KEBAIKAN KITA KEPADA ORANG LAIN
DAN LUPAKAN KEJAHATAN ORANG LAEN TERHADAP KITA

Sekian..apa yg buruk dr kelemahan diri ini..silalah beri teguran..



sumber gambar:google

5 comments:

akubersamaCahya said...

memaafkan mudah, tapi melupakan payah. Alhamdulillah, pernah rasa bagaimana benci dan marah itu memakan diri sendiri, akhirnya cuba juga melupakan. rasa mcam dah lupa, tapi masih ingat, TAPI sekadar kenangan lama, tak rasa dah sakit tu... perkara yang berlku adalah pengajaran dan sebagai nadi baru ke arah kehidupan hadapan. ;)

maafkanlah... ia manis dan penuh nikmat ketenangan! insyaAllah.

NurWahidah Abdullah said...

:)..aah..ia jadi sebuah memori..asam garam kehidupan..mematangkan diri n jugak sbg ujian..mgkin kta jgak da menyakiti hati org laen..

Bulan Syurga Firdausi said...

sifat yg sgt terpuji...berat tp tu la bukti kie redha dgn takdir Allah yg hantar seseorg utk uji kesabaran kite..kan :) sy pn ckp je pndai nk buat Allahurabbi..

Fariz Reza [FR] said...

Assalamualaikum (^_^) datang follow blog ni. Follower yang ke- 318 .

Nanti jikalau ade kelapangan , awak tinggalkan jejak link blog awak di sini ya Exchange link

nanti saya dapat Blogwalking awak selalu (^_^)

Hope dapat jadi rakan yang sejati dalam blogger ni ya , kita gunakan peluang ini sebaiknya untuk mengeratkan lagi hubungan antara 2 blogger (^^_)
Salam perkenalan ; ) sekali lagi dari Fariz Reza .

CikMai said...

sedang berusaha jadi pemaaf :')

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...