Pages

Thursday, March 10, 2016

AYYUHAL WALAD; Wahai Anakku yg tercinta.......

Assalamualaikum...hmm,,pernah dengar tak ayyuhal walad ni apa.....

 AYYUHAL WALAD nih maksudnya wahai anakku yang tercinta......sebuah kitab yg dikarang oleh Imam Al-Ghazali r.a

Kitab Ayyuhal walad ini ditulis oleh Imam Al-Ghazali r.a sebagai jawapan kepada sepucuk surat yg dihantar oleh seorang anak murid beliau yg sangat mencintainya,di mana di dlm surat itu murid beliau meminta agar Imam Al-Ghazali r.a sudi menulis surat yg merupakan satu wasiat yg ditujukan kepadanta secara khusus., walaupun ia yakin bahawa isi dan kandungan surat tersebut telah ada dan termaktub dlm kitab-kitab karangan imam Al-Ghazali..

 Saya nak kongsikan antara nasihat-nasihat yg ada dlm kitab nih...kitab ni diterjemahkan oleh syeikh Fahmi zamzam....tadi sy baru dengar ceramah kat masjid dkat umah saya...
 

NASIHAT PERTAMA; WAKTU ITU ADALAH KEHIDUPAN

Wahai anakkku yg tercinta,

Sebahagian nasihat Rasulullah s.a.w  kepada umatnya ialah;

 '......................................................................'

Ertinya....

   Adalah dikira sebagai  tanda berpalingnya Allah s.wt drpd seorang hamba apabila ia selalu mengerjakan perkara yg tidak berfaedah. Dan seandainya ada satu saat sahaja drpd umurnya yg telah digunakan pada barang yg bukan merupakan tujuan hidupnya( iaitu beribadat kpd Allah) maka layaklah bahawa akan panjang penyesalannya(pada hari kiamat nanti) dan siapa yg umurnya lebih drpd 40 thn sedangkan kebaikannnya  masih belum dapat melebihi kejahatannnya maka layaklah ia mempersiapkan dirinya utk memasuki api neraka....

Ya Allah...rasa tersentap sangat bila baca terjemahan nh ..rasa terkedu...banyak sangat perkara lagha yg kita lakukan....

Waktu itu sebenarnya bukan bagaikan emas tapi adalah kehidupan....bayangkan kita bazirkan masa kita even satu saat shj...bukan satu minit atau satu jam utk lakukan perkara yg bukan tujuan utk beribadah pada Allah.....kita akan menyesal gila di akhirat kelak....  Ya Allah...terlalu banyak sgt benda x berfaedah yg dilakukan...kita leka sangat dgn dunia nh......

Ditambah pulak sambungan terjemahan kat atas tu...kalu umor dah 40 lebih..tp kebaikan tak melebihi kejahatan...huhu..takut sgt,,,dah x lama dah nak dekat 40 tu..,,,mmg amal x ckup langsung,,,,

  Sebenarnya sekadar ini sudah cukup untuk menjadi nasihat kepada semua org yg berilmu.....




1 comment:

Dewi Aja said...

Hello Blogger!
Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...