Pages

Tuesday, December 21, 2010

Lamanya tunggu ubat dkat kaunter farmasi..



salam..btul x?..lama kan nak tunggu ubat kat kaunter farmasi..especially hosp.besar la..nak tau x nape..hmm...ini bukan b'makna org farmasi wat keja lambat...sebenarnya ada banyak step and ada banyak masalah sblm ubat diberikan...sume ni sbb tak nak m'bahayakan nyawa pesakit..kalu silap kasi ubat..padah akibatnya..b'dsrkan experience sy slama 11 bulan praktikal di hosp(bghn farmasi)..so,rasa nak share info nh..ha ..inilah stepnye;




1)korang basi slip ubat dkat kaunter farmasi kan..then korang diberikan nombor


2)kaunter nih dipanggil kaunter screening,,dimana farmasi akan check /screen ubat korang sama ada ada masalah ke x..contohnya ada ubat yg perlu sign pakar/ade ubat tu doktor silap dose@strength ubat..n tulisan doktor yg  x boleh dibaca langsung.. kene tepon doktor balik...bila nak tepon doktor nh pun macam2..engaged la..mcm2lah..(doktr busy kan..)


3)kmudian,keep in data..dimana maklumat korang n ubat yg dimakan sume akan direkod dlm komputer and akan dicetak bersama label..tp ada sesetengah hosp yg menggunakan cara manual(lagi la lambat..)..komputer nh pun banyak masalahnye..ye lah,banyak org taip komp tu..


4)filling/packing...kebanyakan ubat dah siap packing..tp utk jumlah yg slalu digunakan ..so,pembantu farmasi akan cari ubat dan tampal label..bukan boleh tampal2 ja tau..kene pastikan ubat yg diambil btul n kene sign plak dkat belakang surat ubat korang...ubat plak banyak..ada yg nama nak sama..ada yang packing nak sama..pendek kata kena berhati hati..kerja dah lebih dr robot lagi dah...bila ada ubat dalam fridge..kena amik plak..lagi kalu ubat tgah takde..



5)dah abes packing...kaunter dispense(kaunter kasi ubat)..farmasi kene check..btul x ubat yg diisi...pastu baru bleh kasi ubat...

6) hmm..lagi satu yg menyebabkan lambat ...sesetengah ubat contohnya ubat DD(dangerous drug)..hanya boleh diambil oleh pegawai farmasi dan b'ada dalam satu peti yg berkunci..kmudian kalu patient nak amek ubat kat hosp laen misalnya..kene plak buat surat n fotostet..tu yg lambat tu..kdg2 ada patient marah plak org yang kasi ubat tu..huhu..cian2..


tp skrg,rasanya farmasi dah wat alternative la..(especially utk org yg ubatnye banyak..cthnye dlm 10 jenis ubat ke..)..ada hosp yg guna cara sms dan ambil..telefon dan ambil n drive thru pun ade..tp xtau lah sejauh mana dilaksanakan..da hosp masih x cukup tenaga pekerja jika dibandingkan dengan bilangan pesakit yang semakin ramai....k rasanya stakat nh saja info yg dpt dikongsi..so harap lepas nh sume org memahami kerja2 org farmasi...



2 comments:

ket syakirahim said...

kak nak mintak panadol satu!!
ik2

najihatussolehah said...

panadol beli ja la ek..:P..wat penat ja tunggu kat farmasi..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...