Pages

Sunday, February 13, 2011

sekali lagi,aq dihantui

  salam...suspen ja tajuk nih..xda berkaitan dgn alam mistik pun..hehe..sejak 2 menjak nh,fikiran sy dihantui...ni sebenarnya nak menentukan masa dpan nh..x tau lagi jd pa nanti...aritu confuse ,sama da medic,dentist,vet or physiologist...sy cuma da satu peluang utk sambung pharmacy iaitu uitm,tp kene interview,so,sy kena apply coz yg laen jgak coz lepasn dip nh susah skit..


   actually,tak tau nak letak apa sbg pilihan pertama(tgah nk isi upu..usm dah isi..)...skrg nh,sy terpikir plak nak wat optometrist..u yg twarkan coz nh ;uitm,ukm,uia(uitm x leh nak isi lagi coz sy nak apply yg pharmacy)..private  kalu x silap;segi,msu,twintech n thoneh...




   ada sapa2 tau x pasal optometrist nh...macam mana prospek kerja di malaysia nh.. n subjek ni banyak berkaitan fizik sgt ka..sy bukannya apa,saya takut coz masa kat skol dulu,fiziklah yg sy paling x skor,.yg saya tau,optometrist,optician n oftamologist ni x sama..optometrist ni x semestinya stakat wat spec n lense saja,optometrist pon keja kat hospital,kilang..


...da try search kat internet..macam2 sgt,smpai confuse plak,ada yg menyatakan sebenarnya banyak kedai optometrist kat mesia nh x registered,ada yg sebenarnya bukan optometrist pun,tp optician/senior staff ja,katanya akta optik da,tp x ketat kat mesia nh....


...baca artikel kat iluvislam.com nh,dpt muhasabah diri n nak share dgn kwn2 sume:


Kenapa semua ini terjadi padaku?
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui." (Al-Baqarah : 216)
Kenapa terlalu berat ujian ini?
"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan Kesanggupannya." (Al-Baqarah : 286)
Terasa kehidupan ini sudah tiada maknanya lagi bagiku. Mengapa?
"Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman." (Ali Imraan : 139)
"... ..dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yang kafir." (Yusuf : 87)
Bagaimana harus ku hadapi semua ini?
"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk." (Al-Baqarah : 45)
Apa yang akan kudapat daripada semua ini?
"Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka.." (At-Taubah : 111)
Kepada siapa harus aku berharap?
"Cukuplah ! Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari-Nya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal." (At-Taubah : 129)
Berimankah aku?
"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta?" (Al-Ankabut : 2-3)
Renungi dan redhalah terhadap ketentuan Allah SWT. Pasti tersingkap hikmah yang tersembunyi di sebalik setiap ujian-Nya. Bersabarlah duhai hati. Moga kita menjadi hamba yang redha dan diredhai-Nya.

9 comments:

ket syakirahim said...

try contact amilah siput tanya bab nih..abg dia optemetrist kot.aku selalu p kedai tempat abg dia..servis mmg tiptop.
kot2 dia bleh tolong terangkan

najihatussolehah said...

owh...ya ka..thanks..:)

Roxy zai said...

kat uia,ambik opto ni 4 thn utk degree. tak byk pasal fizik pun coz sy sndiri x ok sgt dlm fizik,more to bio..tp alhamdulillah,whatever in our pas,tak effect sgt pun kos ni. everything is new,seolah2 semua sama2 kosong. org tu bijak fizik pun xtau pape coz syllabus skolah dulu pasal rays semua2 tu teramatlah basic. cuma antara semua kos d sini,opto ni antara kos yg kuar duit byk sikit utk buku n alat2,jadual pun x free sgt..agak packed so kena ready fizikal n mental. prospek kerja sgt luas coz optometrist bleh kerja mana2^_^

~kamila~ said...

Betul apa yang Roxy zai cakap tu..bagi saya optometry adalah combination basic science. ada bio (anatomy), physic (optics) and chem (biochem).semua ada..

start 2nd year,class full sebab dah start subject clinic.subject ni perlukan skill, kalau tak dapat habiskan test kat patient masa lab, kena cari waktu lain..tu yang macam tak cukup masa tu..

banyak guna duit beli insrument dan buku..

student kos optometry tak seramai student medic yang hampir 100 org 1 batch. 1 batch opto dalam 20-30 orang je ikut university.so, boleh kenal semua student opto dari 1st year sampai 4th year.

kos opto juga banyak buat program dgn u lain yg ada kat malaysia. semua ipta dan ipts buat program sama2 . contohnya conference, spot day..

awak ni baru lepas spm ke?

najihatussolehah said...

owh..x sy lepasn dip pharmacy...

~kamila~ said...

owh..kenapa ramai lepasan pharmacy cari kos lain ye?
kat uia ni pun ada seorang 1st year dari dip pharmacy, baru je masuk sem ni..
kenapa tak teruskan pharmacy?

najihatussolehah said...

kalu bleh mmg nak sangat sambung pharmacy...minat sgt..tp apakan daya,peluang utk sambung sgt susah,kalu swasta ,at least 3.8,kalu ipta,hanya uitm n usm shj..usm 3.8 jgak,uitm ada pengecualian utk golongn yg mendapat 3.5-3.79 boleh memohon ttp kena interview,..so ,sy x bleh nak b'harap pada uitm shj..sy kena apply jgak coz laen kalu x dpt..pharmacy board sgt mengawal pointer budak lepasan diploma..huhuhuhu....melainkan kalu smbg di luar negara sprt,indon dan mesir...

wani+husna said...

erm..sya nk tnya..course pharmacy suma tu, mmg wajib ada interview ka dkt uitm? tq,.

najihatussolehah said...

wani+husna:awak ni lepasan spm ke...sy x sure utk lepasn spm n matrik...tp yg sy tau kalu lepasan dip..over 3.8 automatically dpt..tp kalu over 3.5 n below 3.8,kene interview...tp nih dalaman fakulti ja yg tau..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...