Pages

Tuesday, April 5, 2011

Catatan Perjalanan Umrah Mac 2011 Siri 2...

  Salam..agak lama gak tak sambung siri 2 perjalanan menuju ke tanah suci(hehe mcm ramai ja org tgok blog nh..)...skadar nak berkongsi pengalaman...smoga ada manfaatnya dr catatan sy yg x seberapa nh...aritu,Siri 1..sy kongsi cerita semasa berada di madinah..siri 2 plak sy nak cerita sms di mekkah;

1)  Sblm tiba di mekkah,kami singgah di bir ali(tmpat miqat)..di mana kita niat umrah kat sini...niat dan solat sunat umrah..
   
2)  Smpai saja di mekkah,kami terus tawaf mengelilingi kaabah...perasaan sms pertama kali memandang kaabah yg selama nih jadi kiblat kita,x tau camna nak gambarkan..hanya Allah sj yg tahu...abes tawaf,kami solat sunat twf dua rakaat belakang makam ibrahim...utk pengetahuan semua(esp bg yg x tau)..makam ibrahim nih bukanlah kubor nabi ibrahim..tp sebenarnya tempat nabi ibrahim berdiri ketika nak bina ka'bah,ada tapak kaki nabi ibrahim kat situ....yang penting masa tawaf ialah;kena pstikan bahu kita mengirikan ka'bah..n msti dlm keadaan berwuduk...bagi lelaki,terutama mazhab shafie,diharuskan amek wuduk menggunakan cara mazhab maliki...bezanya, kan bila sapu kepala,mazhab maliki dia sapu penuh bahagian kepala/basuh kepala..bezanya lagi,apabila tersentuh dgn bukan mahram x terbatal wudhuk..bila tawaf ni bagi org laki2 susah la kan nak elak dr tersentuh sebab ramai org,kalu org perempuan laen la,sebab pakai telekung,labuh,so boleh sembunyi tangan dalam telekung...


masjidil haram dr luar(waktu malam)

3)  Kmudian,kami terus saie..iaitu berjalan dari bukit safa dan marwah sbnyk 7 pusingan,bermula di safa dan berakhir di marwah...tau x..jauh gak..dr safa ke marwah tu...terbayang la masa siti hajar dulu cari air kat nabi ismail..susah dulu kan dgn padang pasir n x dak org,beza dgn skrg nie,kita saie dalam bangunan...letih gak la,sakit2 kaki jgak..bayangkanlah siti hajar dulu mcm mana..tu pun bahagian bukit safa dah dipagar dgn cermin..bukit marwah ja,yg masih da batu2 bukit tu..so bleh la pijak..

bukit marwah

dr safa ke marwah


4)  Last skali bertahallul iaitu,bergunting/bercukur...sekurang2nya 3 helai rmbut,seeloknya bagi lelaki utk cukur abes..perempuan plak,skadar potong rambut mengikut panjang jari tangan..selesailah sudah umrah yg pertama ...kalu dpt wat umrah sbanyak 7 kali bersamaan dgn 1 hj kecil..kami abes lebih krg dlm pukul 2 pagi...x terasa pn..sebab ramai org dok wat umrah..kalu kat mesia nh..time nyenyak tidor nh...masjidil haram nih memang x penah sunyi...x de tempat dlm dunia ni yg penuh dgn org berpusu-pusu nak wat ibadah..btul x...semua org kejar ibadah kat sini...tp tulah...bila balek ke tmpat sendiri nh..mcm2 dugaan,rasa macam nak dok kat sana ja..mana x nya...1 solat di masjidil haram bersamaan dgn 100ribu solat di masjid2 laen...lepas abes tu,trus ke hotel,rehat2 ja..x tdor coz takut terlepas subuh...subuh sini pukul 5.30..so pukul 4 org dah ramai menuju ke masjidil haram...mmg x de kat tempat laen suasana camni...

tgah bertahallul


 5)  Sepanjang jalan menuju ke masjidil haram nih,banyak org mintak sedekah..(selalunya tok arab yg kulit hitam )..selalu diorg nih ramai time pagi2 buta n malam coz polis tak da time tu...ksian tgok..ada terjumpak kembar 3..tp tulah,bila nak sedekah nih,kena hat2i,sebab da jgak org jahat kat sini(penyeluk saku/pencopet dsb)..so,make sure kena siap2 duit kat tgn ke/kat dlm poket ke/ mana2 tmpat yg mudah dan cepat nak amek,jgnlah dkat situ jgak nak bukak beg,abes nanti kena kerumun(dlm bahasa laen apa ek...hehe...paham kot kan...hehe..)....n nak bagi pun kene macam tepi2,diorg nih dah paham dah,cepat ja amek sedeqah tu,jgn la dok dpan dia smbil menghulur duit,sbab jarak diorg duduk sangat dkat..tp jgnlah kita ni asyik elak ja org mintak sedekah tu,sbab kadang2 da yg kita tak tau sama da org tu,org btul ke,jelmaan malaikat ke/mmg org btul yg Allah nak uji kita...jgn risau sbab money changer banyak sgt..xdak masalah nak tukar duit kechik...n better tukar kat sini dr tukar kat mesia..dpt bnyk sikit dr di mesia...lagi satu,org arab kat sini jual makanan tok kita sedekah kat burung2(bnyak murung merpati)...


6)  Ujian sy sepanjang kat mekkah banyak sekitar di toilet...taula kan perangai tok arab nih,kasar skit..(kasar bnyk kot..hehe)..msa tu sy tgah tunggu turn nak masuk toilet,org dlm toilet tu baru nak kuar...tiba2 dtg tok arab nih meluru masuk ja dlm toilet tu,angin jgak la sy kan..tp bila ingat mak saya pesan kena banyak sabar..ni ujian...tak jd la nak marah...


     Hari laennya plak..kes di toilet jgak,sy tunggu turn toilet,tiba2 tok arab nih meluru masuk lagi,takpelah sy bagi peluang kat die,pastu kwn dia plak himpit2 saya nih..malas sy nak berebut,trus pegi toilet sebelah,org indon yg dok tunggu..sabar je lah...kmudian..masa saya nak amek wudhuk,dah nak smpai ngt tempat wudhuk tu,terdengar org macam berlari kat belakang,wat tak kesah jelah kan,rupa2nya dia nak berebut tempat sy amek wudhuk tu,,ni tok turki plak..hmm...angin jgak la sy.. malas nak berebut,pastu sy kata sabar2..dia bleh plak gelak..hmm...saba je lah kan...bila dah banyak kali nak tergelak pun ada...lagi satu tok arab nih(tok arab lagi..hehe..)..kite ni pulun la dtg awal,sbab nak dpt tempat...diorg ni ada yg dtg dekat2 nak masuk waktu,dia ternampak ada space skit ja,rasanya muat sebelah kaki ja(actually x ckup sbab tok arab ni taulah kan saiz besar2)..dia mnyempit jgak kat situ,kcian la spa yg kat sebelah tu,slalunya dia mai menyempit kat org melayu lah,kan kecik2 ja,...mak sy pesan,duduk besar2 skit..duduk bersila,so macam dia x nampak la space yg skit tu kan...hehe..kite bukan nye x nak penuhkan saf,tp dah cukp dah..ni lah karenah tok arab...tp ada ja yg baek..tp sifat semula jadi tu lebih kurang sume macam tu...terbayang zaman nabi dulu,macam manalah nabi dpt tahan cercaan org arab masa penyebaran dakwah baginda dulu...
                                                                                          
7)  Selalu kita kat mesia nh,bila solat pandang tempat sujud kan..tp bila dekat masjidil haram nih.afdhal pandang ka'bah..,dan terasa lebih khusyuk n sayu masa solat smbil pandang ka'bah..n lagi satu kalu kat tmpat kita kan ada waktu2 yang x bleh solat sunat kan,mcm lepas subuh n lepas asar,tapi kalu kat masjidil haram,x de waktu yg x bleh solat sunat..setiap masa bleh solat...


8)  Sebenarnya sy nak cerita banyak lagi nih...hehe...pengalaman pegi ziarah sekitar mekkah...ziarah sekitar masjidil haram,ziarah kilang wat quran,kandang unta,jabal rahmah dan laen2..sy rasa kena sambung siri 3 plak..hehe(coz da ngantok dah..)...i.Allah..nanti sy sambung laen..

12 comments:

faiz said...

pernah pergi umrah sekali...berpa kali dpt buat umrah mase tu?

najihatussolehah said...

sempat 4 kali ja....faiz wat bape kali dulu..

Cik TeN10 said...

wahh..seronoknya..emm biasa la tu... diorg badan beso2 sekali ditepisnya kita melelong.. huhu sabo je la.. cpat smbung next siri !!

fieha said...

salam..bestnye..bila la dapat pg sana agaknye..hehe

najihatussolehah said...

cikTen10:tulah,kcian kite yg kecik nih..:P...sabar ja lah...k2.hehe

najihatussolehah said...

i.Allah fieha,mulakan doa dr skrg..

najihatussolehah said...

i.Allah fieha,mulakan doa dr skrg..

Sekamar Rindu said...

salam...

pelbagi ujian di sana...yg penting banyakkan sabar..

kyo_9 said...

haji kecil? first time dengar..
tp entri nih memang best..
baru tau yg makam Ibrahim tuh bukan terletaknya kubur Nabi Ibrahim..

najihatussolehah said...

kyo_9:aah,psal makam ibrahim tu,sy pun bru tau bila pi sana,patut la slama ni dok heran nape makam tu macam kecik ja..

نور عملينا زهافيرح said...

assalammualaikum :)
waa , besnye dpt pegi mekah .
xsbr asenye nk pegi sne jgk :)

najihatussolehah said...

wslm amalina,rindu nak pegi lagi...huhu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...