Pages

Saturday, May 21, 2011

Baby Alaf Baru..

  Assalamualaikum...ngah watpa malam2 nh...hmm...kemarin ,ada jiran melawat anak buah sy yg baru nih...muhammad saifullah...

 Tengah rancak bersembang ...jiran saya nh mention lebih kurang macam nih...'baby skrg x macam baby dulu2...kluar ja dah terus bukak mata....dulu x bukak mata lagi bila dah bersalin,suara ja yg keluar(menangis)...'...sy pun tanya..."o ya ka"..malah mak saya pun mengiyakan...saya ngan kakak sy memang terkejut la n pelik jgak kan...mak sy tambah lagi  "kadang2 sampai dua minggu baru celik mata"...hehe...macam anak kucing plak kan...korang perasan tak(bagi yang penah bela kucing)..anak kucing mmg lepas beranak x bleh celik(buka) mata lagi...hehe...hmm...agak2 nya kenapa ya??...

ni newborn kitten...tgok matanya x dpt bukak g..
  Baby pun mengalami perubahan seiring dgn perubahan zaman...apapun Allah SWT tu Maha Hebat kan..Maha Agung...

 Sebenarnya,pengalaman sejak kakak sy bersalin,banyak mengajar saya,betapa susahnya nak jadi seorg ibu n nak besarkan anak..bayangkan mak kita sakit nak bersalin n selepas bersalin,..n even nak buang air besar pun sakit...malah nak kena pantang plak...dah plak tu,kesan strech mark pada tubuh bdan..which mean body diorg dah x macam dulu lagi...nak plak kalu yg operate...ada plak baby yang jaga malam tidur siang...n even time menyusu pun sakit kalu baby tu jenis minum gelojoh skit(hehe)...lagi truk kalu mak yang da penyakit...sanggup b'tarung nyawa utk melahirkan kita..


  Kita sebagai anak,patut muhasabah diri,sedar diri sket..mak/ibu/mama kita mmg x sempurna...kadang2 diorang buat silap..kita pun sama kan...tp x payahla kita nak marah diorang...tambah truk lagi kalu kita bergaduh dengan mak kita..sebab jasa diorang membesarkan kita x dpt nak dinilai dgn wang ringgit kan..n tak mungkin dapat kita balas...betapa susahnya membesarkan seorang anak...betapa mereka bersabar dgn karenah kita semasa kita kecil...tp bila dah besar,kita marah diorang..kecikkan ati..dan laen2...

  Saya berharap sgt,sy x menjadi lupa diri bila dah berkawen,dah ada anak dan family sendiri nanti...amin..

keluarga sakinah,mawaddah wa rahmah

RENUNG2KAN..DAN SELAMAT BERAMAL...

p/s:bersama2 kita doakan mangsa yg telah terbunuh dlm nahas tanah runtuh di hulu langat..al-fatihah buat yg terkorban...

8 comments:

Magrib said...

Suka baca entry anda.. nice dan menarik.. minat dan follow blog anda ye..

ini entry terbaru saya.
Kenapa Burger yang anda beli tak sama macam dalam tv
Kehidupan seorang PLAYBOY.. (GAMBAR 18SX)
Aku jumpa blog best punya.. (Mantap)
Gambar selebriti yang berjaya dengan pembedahan Plastik
Seorang Gadis tanpa Baju ditangkap mencuri sebuah bola di pantai
Onani (melancap) - Adakah normal?

Cik TeN10 said...

pesan kt baby saifullah jgn mnum susu gelojoh2 ea.. hihi

kyo_9 said...

ni cam entry Selamat Hari Ibu la plak.. ;)

btw, xde dapat complain ke pasal energy saving mode.. tengah2 baca entri mesti keluar saving mode tuh.. cam pasang screen saver la plak :p

najihatussolehah said...

magrib:thanks ya..

najihatussolehah said...

cikTen10:hehe..baby laki2 mmg makan kuat...

najihatussolehah said...

kyo_9:hehe,masa ngah tulis,bru perasaan macam ari ibu nyer..ala,energy saving mode tu dpt ilang kan kalu sentuh dgn mouse...hehe..

Min said...

betul tu wahidah... selepas menjadi ibu, then we'll know and appreciate our mum more and more... :))

Murni Yusoff said...

Assalamualaikum..entri nie mmg menarik,mse mula2 taw baby dlu lmbt bkk mata dulu pn terkjut,igt sme je dgn baby2 zmn skrg..sy follow kmu ya,slm perkenalan..=)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...