Pages

Thursday, May 19, 2011

Puding Roti Cara Mudah...

  Assalamualaikum...hmm....apa korang buat ,kalu roti gardenia korang,banyak lagi x abes,tapi dah nak dekat expired...ada org dia pulun makan sampai abes@buat roti telur,sardin roll dan laen2...pagi nih sy buat puding roti,cara die mudah ja...so,dpt la elak membazir kan,especially kalu bli roti jumbo size..

Bahan2;

setengah peket agar2..
4 keping roti gardenia/apa2 jenama
2 mangkuk air
1 tin susu cair
1 cawan gula(kalu makan manis,lebihkan skit.. )
1 sudu tepung custard
1 sudu esen vanilla(jika da lebih kat umah)..

Cara2:

1)masak agar2 dgn 2 mangkuk air
2)masak agar2 sampai larut,kemudian masukkan gula,masak sampai larut dan masukkan susu cair
3)kmudian,koyak-koyakkan roti dan masukkan dalam (2)
4)bancuh satu sudu tepung custard dgn sedikit air,tambahkan esen vanila,kemudian masukkan dalam (3),biarkan seketika dan padam api
5)Tuang dalam bekas yang bersesuaian,biarkan sejuk,dan masukkan dlm peti ais(utk lebih sedap)..

k...itu sahaja semudah ABC..hehe..

ni lah hasilnya


p/s;sesuai utk org yg jarang wat desert camnih..hehe...macam spe ntah..:p...sgt mudah,x yah nak bakar2..masak atas api ja....SLMT MENCUBA...

gambar selingan..:p.my third anak buah..

9 comments:

ket syakirahim said...

nmpak senang n simple.nak kena try gak nih. tp xdak agar2 n esen vanila.ada alternatif lain dak chef wahidah?

Arpiiz said...

boleh try la nanti, biasa kita buat roti sardin je..^^

najihatussolehah said...

ket:chef!..uhuk3..x smpi thp lagi..cikten10 ye la..huhu..esen vanila tu utk wangi ja..x yah letak pun x pa..ermm agar2 tu kalu x letak susah la sebab tu base die..puding ni macam wat agar2 ja...kat sana x da agar2 ka..seaweed kan..

najihatussolehah said...

arpiiz:try2..ni my mom nyer resepi...mudah kan..

kokser kokdam said...

woaa... tgk pon da lapar perut ambo.. kalo makan....

HaDi said...

Nice sharing...=)

nelly said...

wah ..boleh guna ni ! tq !!

cikpuanhady said...

memang suka puding roti ni..sedappp..me pon ada share resepi gak, senang2 nanti tryla yg ni pulak..takyah agar2..

http://www.ceritaindahkami.com/2011/05/resepi-puding-roti-yang-simple-dan.html

p/s : bulan 10 ni, 2 tahun la duk swiss..

Jom join :Nak menang souvenir dari Swiss? Meh join MBS Giveaway

Belog kami :Notre Belle Histoire

abuikhwan said...

nak kena cuba ni...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...