Pages

Sunday, May 8, 2011

Oh IBU...


 Salam..msti ramai yg post 'slamt hari ibu kan'...sy pun x ketinggalan walaupun my mom x tau pun blog sy nh..hehe..tahukah anda..sebenarnya x sume negara smbut ari ibu ni serentak..ada yg bulan laen..tp kat negara kita,setiap hari ahad,minggu kedua bulan May..

 Semalam,kak sy yg kedua melahirkan anak sulongnya lebih kurang pkul 3 pg..sonokla kan buat yg 1st time bergelar ibu..sy x dapat nk tgok lagi coz sy antaq anak buah ke umahnya semula(stelah jga di kampung) n kebetulan nak dkat konvo..so stay kat umah kakak sementara nak amek jubah..nilah anak buah ketiga..

mohammad saifullah
 Kak sy bg mesej camnih..'huhu,dpt rasa betapa besar pengorbanan mak melahirkan kita'..hmm..mengandung bukan mudah,bersalin lagi lah kan..tp...senang2 ja,bila kita dah besaq,kita lukakan ati ibu kita..yg sy takut scr yang kita x sedari..huhu..sy termenung sketika bila tgok reaksi mak n ayah melayan karenah cucu...teringat..kita dulu msti depa layan macam tu kan...

  Kadang2..x semestinya org yang kita nampak alim tu,x menyakiti ati ibu(mmg lah x da manusia yg sempurna kan)..n sebenarnya kalu golongan sebegini menyakiti ibunya..ibunya akan lebih terasa..(bukan nak puji golongan yg biasa..)..hmm..boleh amek pengajaran dari kisah al-qamah..tau x sejarahnya..?..rsanya tau kan..dimana dia sukar utk mengucap krana ibunya telah tersinggung dgn perbuatannya..sama2 kita renungkan dan mengambil iktibar...

  Sabda rasulullah s.a.w yang maksudnya: “ Redha Allah bergantung pada redha dua ibu bapa, dan murka Allah bergantung pada murka kedua-dua ibu bapa.”...

  Hormatilah ibu,skalipun berlainan agama...

Dari Asma’ binti Abu Bakar r.a katanya:”Ketika terjadi genjatan senjata dengan kaum Quraisy, ibuku yang ketika itu masih musyrik datang kepadaku. Lalu aku meminta izin Rasulullah SAW dengan berkata:”Ya Rasulullah! Ibuku datang kerana beliau rindu padaku. Bolehkah aku menemuinya?”Jawab Rasulullah SAW,”Ya boleh! Berjumpalah dengan ibumu.” 

..pesanan jg buat diri ini.. huhu...

lagu wat bonda..



rujukan hadith bleh klik kat sini,himpunan hadith harian JAKIM

1 comment:

nelly said...

happy mother's day !
=)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...