Pages

Tuesday, May 10, 2011

Darah Babi dan Arak dalam Rokok!..


  Assalamualaikun,.. sy bru baca artikel dlm keratan akhbar iluvislam(6 mei-12mei)..dlm artikel nih,iluvislam menemu bual Hj Rahim..beliau sedang melakukan kajian..utk menghasilkan produk 'penawaRokok'...ni antara petikan dlm artikel tu;

 "Boleh terangkan mengenai hasil penemuan kajian yg mungkin boleh memberi kesedaran kepada masyarakat tentang bahaya menghisap rokok?

Rokok adalah kombinasi hebat ciptaan sains mengandungi nikotin(dari tembakau),4000 kimia beracun,darah babi,arak dan laen2 bahan.Professor Simmon Chapman dari University Sydney,Australia pernah membuat pendedahan mengejutkan (Berita Harian: 1 April,2010)terhadap kajian seorang wanita muda,saintis Belanda dalam bukunya PIG 05049.Kajian 3 tahun menjejaki dan menemukan 187 produk-produk dihasilkan daripada seekor babi yang bernombor tindek-telinga 05049.Salah satunya adalah penemuan sel darah merah(hemoglobin) babi dalam penapis(filter)rokok selain itu juga dalam vaksin(suntikan)perubatan.."

  Ni sajalah yg sy dapat kongsi,nak tau lebih lanjut belilah akhbar iluvislam minggu ni...sebenarnya saya terkejut jgak la,sebab tak sangka plak kan..selama ni,sy tau rokok ni ada banyak bahan kimia ,even bahan dalam buat tar pun ada kan ...



  Tp,seperti mana yg kita tau,merokok ni mmg membahayakan kesihatan kan,bukan saja pada perokok,malah org disekeliling yg terhidu asap rokok lagi terukkkan.. kalu sesuatu tu,lebih banyak keburukan drpd kebaikannya..knapa kita memilih untuk merokok..terutama kaum lelaki...perempuan pun dah ada skrg..kanak2 pun...Majlis Fatwa Kebangsaan pun dah menyatakn rokok tu haram kerana memudaratkan,bleh klik sini,e-fatwa,...Renung2kan dan selamat beramal...

  Alhamdulillah,ayah sy x merokok..bagi saya,sy memang x suka org merokok,sebab sy x suka hidu asap rokok(x psal2 saya passive smokers)..kduanya,bg sy org yg merokok nih x syg orang sekeliling dia,kalu btul2 sayang,knape merokok..

  Ketiga,bukan setakat membahayakn kesihatan ,malah keselamatan,ni sy nak cerita pengalaman skit,sy ingat lagi,masa saya kecik ,sy berjalan dalam keadaan org ramai,tiba2 tgn saya pedih,tau x sebab apa,sy terkena bara rokok ,abes melecur gak la ..org tu bawak rokok die hala ke bawah,mana la sy nak perasan..geram la time tu,tak tau sapa orangye..huhu..

 Mmg susah nak berhenti merokok...tp kalu x da usaha/usaha sikit ja..mmg la x berkesan kan...

 Hmm..apa pandangan korang?....

13 comments:

tulus sweet said...

even nakal2 try hisap sekali dulu,masa nak masuk asrama dulu,asap yang sekali sedut tu pun dapat detect lam x ray. apa lagi yang heaby2 smoker ni..hehe

Mrs.Yie said...

jauhilah rokok..nasib baik suami akak x merokok..

nelly said...

katakan tidak pada rokok ~

shameel Iskandar said...

first time sy dgr ada ubsur2 babi dlm rokok ni. ttg fatwa haramnya rokok dah lama majlis fatwa haramkan. arab saudi pun dah lama haramkan. tapi biasalh, perokok tegar takkan sekali2 be.rhenti dari merokok

najihatussolehah said...

tulus;wah..skali hisap pun dah dpt dikesan...

najihatussolehah said...

mrs yie:tu lah kan...harap suami sy nanti x merokok...

najihatussolehah said...

nellY:sokong2..

najihatussolehah said...

shameel;sy pun 1st time dengar...hmm...hendak seribu daya,x hendak seribu dalih...

kyo_9 said...

eh.. iluvislam tuh dah jadi majalah ke??

p/s JAIM x komen ape2 ke pasal penemuan sumber babi dalam rokok?

najihatussolehah said...

x..i luv islam dah ada akhbar die...tp fatwa kebangsaan dah kata haram...bnyk keburukan dr kebaikan kan...

Azroy Kassim said...

baa~ CAK!!

syukur skrg dh 3 bulan berhenti merokok. :D

najihatussolehah said...

azroy:tahniah2..:)..

.::: mr IQ :::. said...

ni pendapat s tentang rokok da perokok...
Rokok dan Aku

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...