Korang cuma perlu masak nasi n goreng ayam ...mudah ja kan..ni cara penyediannya..
1)basuh beras macam biasa n sukat air utk masak nasi macam biasa...biarkn kat tepi..
2)Ni Bahan utk tumis
- bwg puteh,bwg merah,serbuk kari(campur air sket),daun kari,serbuk kunyit
- kulit kayu manis,bunga cengkih,bunga lawang,buah pelaga(ni mak sy panggil herba 4 serangkai,,hehe)
2.1)Tumis bahan kat atas nih smpai naek minyak.
2.2)kmudian,trus masukkan dalam beras yg dah sukat air td..pastu masak la nasik nh(macam biasa guna rice cooker)..b4 tu jgn lupa letak garam sikit..n letakkan daun pandan(nasi tu wangi sket nanti)..
3)sediakan ayam,gaulkan dgn kunyit,garam,serbuk kari dan tepung goreng ayam
4)goreng ayam..sesudah menggoreng,trus penyetkan ayam dengan pisau yg besar(ketuk2 ayam tu..)
-mesti ketuk ayam masa panas2 lagi..sebab kalu dah sejuk x jadi penyet tu..hehe..
5)dah siap..utk lebih sedap,,,buatla ayaq asam..bru la pedas sket nanti..
p/s:utk nasi,bleh jgak ganti dgn perencah beriani MAGGI..so,kalu pakai yg ni..x yah dah rempah2 td..
4 comments:
wow oh woww.. sy x penah makan lgi ayam penyet.. x tau rasa dia mcmmana.. tgk macam nyumnyum :)
lame x makan nasi ayam...
bila baca ni rasa lapar...
feveret kita nasi ayam..... oh bestnya!!
amboi !
menyelerakan !!
Post a Comment