Pages

Wednesday, January 1, 2014

hijrahkan solat anda azam 2014..

Assalamualaikum...dah new year nh msti rmai yg dah set aza apa nah wat tahun ni..or ade yg xde azam or just carry azam yg x tercpai thn lepas..

Sy x pernah rasanya clearly set azam setiap thn,,huhu,..bru dgaq ceramah kat tv ikim sempena karnival mahabbah skrg nh...panel nya ustz pahrol md juoi..ska dgaq talk ustaz nh coz dia ska bagi metafora..hehe teringat blajar sastera dulu....,dia slalu bg contoh@analogi bila dia ckp..

Melalui apa yg sy dengaq...hijrah sy i.Allah utk hijrahkan solat...hmmm. macam mana tu...selalu org nh kalu nk berhijrah ...slalu kita kaitkan drpd tak berhijab kpd berhijab kan..,tp i.Allah kalu kita hijrahkan solat kita..benda2 laen..sprt penampilan,akhlak ,cara dll sume akan terkesan.,ni ada short notes yg sy tulis mlalui apa yg sy dengaq...actually tgah final exam skrg..

'Kita buat baik bukanlah kerana kita baik,,tp
Kita buat baik kerana berusaha utk menjadi baik..

Ujian itu indah apabila kita memahami yg tersirat
Ujian itu indah bila kita melihat Pemberi ujian..
Ujian itu adalah panggilan Allah utk kita mendekatkn diri kpdNya
Bila ditimpa ujian kita lebih dekat dgnNYa kan..
Allah timpakn ujian utk org yg berdosa krn Allah nak kurangkan dosanya..
Allah juga ujian kpd org yg taat krn Allah nak tingkatkan darjatnya


Bila nak cuba berhijrah..ada level2 yg perlu ditempuh:
1)hati rasa x selesa...> maksudnya hati sedang sakit,then teruskn amalan
2)hati dah rasa  biasa..,teruskan lg amalan
3)hati akan rasa kemanisan..bila dah rasa manis..brulah
4)akan cuba memperjuangkan islam

Utk berdepan dgn syaitan ,,,sebenarnya kita tidak mampu,,sebab syaitan nh musuh yg x pernah tidur..TAPI.utk berdepan dgn syaitan kita perlu akrab dgn PEncipta
When GOd is ur friend,who is ur enemy?...

Islamkan lidahmu dgn istighfar...
Utk menjadi seorang daie..lihatlah yg diseru dgn kbaikan bukan melihat pada keburukan...
Contohnya..masa rasulullah dibaling batu oleh penduduk thaif(kalu x silap) sms berdakwah..baginda tidak menyalahkan mereka..tp baginda kata kerana kelemahan dirinya..dan baginda melihat i.ALlah zuriat penduduk ini akn menerima dakwah..dan sememangnya lepas 8-10 thn ,zuriat2 penduduk thaif itu menerima islam...

Sekian perkongsian ini...

2 comments:

Cik TeN10 said...

Betul tu. Nak buat jahat sangat senang tapi nak buat baik tu susah sangat walaupun benda tu senang. Antara kata-kata Ustaz Ahmad Dusuki yng aku ingat,

" nak buat baik kena ada HIMMAH : Kemahuan yang tinggi "

" then baru boleh ISTIQAMAH : konsisten serta sentiasa ada penambahbaikan "

sama2 lah kita perbaiki apa yg kurang. :)

tenku butang said...

Haiiiii..Cakkk!!
done follow sini no. 325
sudilah kiranya follow me back yea..
he2.. salam kenal.. keep in touch yea..=)

http://tengkubutang.blogspot.com/

dan my 2nd blog
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...