Pages

Wednesday, March 18, 2015

Sabar bila diuji?

      Assalamualaikum....setelah lama menyepi hehe..kembali nak menulis lg..hehe menulis la sgt :p
 
 

Kali nh sy nak sharing pasal  sabar..kenapa saya tanda soalkan?...ok..stiap org yg beriman itu, pasti akan diuji kan.,Sebagaimana ayat alquran  ada menyebut
 
 " Aliif lamm miim.Apakah manusia mengira bahawa mereka akan dibiarkan hanya dgn mengatakan 'Kami telah beriman,' dan mereka tidak diuji? Dan sungguh ,Kami telah menguji org2 sebelum mereka, maka Allah pasti mengetahui org2 yg benar dan pasti mengetahui org2 yg dusta.
 (al-ankabut, 29:1-3)

Sungguh Allah itu maha adil, dia x membebankan hambanya dgn ujian yg x mampu dipikul hambanya...baikkan Allah

Apabila kita diuji,,,kita selalu bersabar dan bersabar..ya mmg itu yg patut kita lakukan...sbg manusia biasa kita tak terlepas dr mcm2 perasaan..kan,.sedih mesti lah ada..tp kalu dilayan sgt sedey tu...mmglah kita x dpt menghadapi ujian tu kan...
 
 
Ana ny ops tiba2 nak berana-ana plak,,hee..takpalah kan  skali skala...ok smbung balek ana nh xdaklah sekuat mana utk tempuh ujian.. walaupun ujian ana nh kiranya kecik sebenaqnya ...tp ana x putus asa berdoa agar diberi kekuatan..menangis tu perkara biasa bagi ana n mcm therapy plak wat ana....malah ana sampai terrer menangis diam2...hee

....sebenarnya isu ni sentiasa bermain di fikiran..manusia biasa kan...ana nh kiranya lambat la berbanding org seusia ana skrg nh...boleh. kata kawan2 sebaya ana dah kerja..or plg kurang dah wat master n opcoz ramai dah kahwen n punya baby..ok kiranya selama nh ana tak putus asa walaupun lmbat dan skrg ni semester akhir degree in pharmacy..alhamdulillah...sebenarnya kalu ikut betul2 kemampuan ana..ana rasa macam x layak..coz ana nh mcm trauma jgk rezut spm dulu2,,,huhu..tp memang btul ana rasa Alah tolong ana..ana rasa mcm miracle ja boleh wat pharmacy nh...

Tipulah kalu tak terdetik di hati ana kenapa ana lambat dr org laen..,ana kalu boleh mengelak dr berjumpa atau terserempak dgn kwn2 lama ana coz segan aka MALU nak ckp if diorang tanya pasal ana..,bukan stakat malu dgn kwn2 lama ..dgn adik2 satu badge pun ana malu jgak (ermm..x Nampak malu kowt..hee) ..ana tahu org lain pun mesti ada ujian mcm laen kan..tp ana still MALU ..n utk elakkan ana ny terlalu melayan perasaan ..ana kalu boleh elakkan terjumpa org laen n bnyk berdiam diri(erm diam ke..hehe)
 
 

Ana tahu sume yg berlaku msti ada hikmahnya kan...cuma before nh tak dapat nak tangkap apa hikmahnya..Alhamdulillah ana baru ja perasan baru2 nh...( its take long time for me to realize it..huhu)..mak ana tak berapa sehat,,masuk ward...kiranya ana jaga mak ana masa di ward...kebetulan cuti sem....(actually rasanya bukan kebetulan pun)....ana ny yg paling bongsu...kakak2 sume jarak 6-7 thn dah kahwin n ada anak2 anak...

Hikmahnya , ana rasa Allah sebenarnya bagi kesempatan pada ana utk berbakti kpd kedua ibu bapa ana..kalu ana dah ditakdirkan sudah bekerja ketika ini..tentu susah nak balek amek cuti sume kan...tp disebakan ana masih belajar.,banyak masa ana boleh membantu mak ayah...mmg ana ada berdoa utk berbakti kpd kdua ibu bapa...tp kta mungkin sangka berbakti tu dlm bentuk wang ringgit kan ..contoh bagi duet kat makayah or beli apa2 ka...tp sebenarnya banyak cara selain dr wang ringgit...dan sesungguhnya perancangan Allah itu yg terbaik dan mmg ada hikmahnya...Allah takdirkan ana nh kecik dr segi fizikal..so ana ny tak nampak beza sgt dengan kwn2 ana yg 3 thn lg muda...bahkan kalu ana balek kampung ada org maseh ingat ana nh dok sekolah lg..percaya x..hehe...
 
 

Hikmah apa yg Allah takdirkan tu mgkin kita dapat rasa or kita tak tahu pun apa hikmahnya....Jadi...walau apa jua ujian yg kita hadapi..yakinlah ada hikmah disebalik...dan jgn berputus asa dan terus berdoa...percaya pd Allah lebih 100% dan sentiasa bersangka baik padaNYa...kita mmg x terlepas dr perasaan sedih,..walaupun sedih teruskan berdoa dan mengadu padaNya...mengadu pada Allah dulu,,,then baru luahkan pada org laen...baca bahan bahan ilmiah contohnya buku motivasi or novel tarbiah utk kita melawan perasaan2 yg menyebabkan kita down or putus asa ...dan jgn tinggalkan al quran dan sentiasa bertadabbur

Sekian perkongsian tak seberapa...harap ada ibrah aka pengajaran yg boleh disampaikan
 
p/s: tp still sy masih MALU..hehe..


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...