Pages

Thursday, July 28, 2011

Jom buat Talam Suji Ramadhan nh..:)

  Assalamualaikum...minggu lepas,sy pi kenduri umah pakcik kat cheras...1st time makan talam suji...pernah rasa x?...sedap:)...teringin nak wat coz macam jrg jumpa ja kueh nh kat kedai....biskut suji pernah la makan..tu pun sedap jgak...ni la rupanya,,:P


 sy amek gambar n resepi dr blog hanieliza's cooking...

TALAM SUJI

Lapis bawah :

1 1/2 cawan tepung suji
4 cawan santan cair
1 cawan gula pasir (atau secukup rasa)
sedikit garam
sedikit pewarna kuning

Lapis atas :
4 cawan santan pekat
1 cawan tepung gandum
2 s/b tepung kastad
2 s/b gula
1 cawan gula merah

Cara:
1. Masukkan semua bahan lapis bawah dalam periuk dan kacau atas api perlahan hingga agak pekat..
2. Masukkan dalam loyang dan ratakan. Kukus 15 – 20 minit
3. Adunkan semua bahan lapis atas.
4. Masakkan sekejap dan tuangkan atas lapis bawah.
5. Kukus lagi selama 20 minit.
6. Sejukkan dan potong. Hidangkan.



  Amacam...macam senang la jgak..hehe..(ya lah tu..tgok2 x jd..hehe..)..tp kan ..santannya tu macam banyak la jgak...x bleh la nak wat selalu..sekali skala x pa lah..sy memang ske resepi kukus2 nh,..coz kat umah x dak oven..huhu..tp bleh x kalu gantikan santan dgn susu cair?.....hmm..agak2nya bleh x..pakai susu cair pun sedap jgak rasanya..tp x sesedap santan la kowt..tgok lah nanti...


prettysmallbakery
  k lah..tunggu dan lihat nanti..hehe..


p/s:sdey mesia kalah...player singapore banyak bnar yg import,..chinese player ingatkan org singapore,rupanya import jgak..ayah sy ckp kerajaan singapore siap bagi kerakyatan kat player2 import tu.,.

3 comments:

peacenownhereafter said...

jangan lupa wat ye. nnt kita tukar2 kuih ye :)

NurWahidah Abdullah said...

hehe..jom2...

Unknown said...

Sya bru buat ptg td alhamdulillah berhasil tp ke ckup sabar menanti btul2 sejuk bru boleh di ptg. Cuba ptg waktu suam ia tak cantik tp cuba simpan dlm peti sejuk sekejap bru cantik diptg tq empunya resepi

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...