Pages

Sunday, October 2, 2011

'Special'nya Mekkah..

  Assalamualaikum...rajin plak nak update post 2 kali hari nh...hehe...k lah...sebenarnya td tiba2 teringat...rindu kat tanah haram...alhamdulillah...pernah pergi skali wat umrah dgn mak ayah...pengalaman yg x boleh dilupakan...for the rest of my life...



  banyak sebenarnya yg special Mekkah nh...

  1)1st...tentulah sebab ade kaabah kan...tempat laen mana da..x tau macam mana nak ckp..bila tgok baru dpt rasa...
  2)...kat sini lah satu2 nyer tempat kat dunia yg mana org berpusu-pusu nak wat ibadah...nak g masjid ramai..berjuta-juta org berebut nak wat ibadah..tmpat laen susah la kan nak nampak macam nh....
  3)kalu tempat laen,kite x bleh smayang sunat lepas subuh,asar....tp kat sana..bila2 sahaja boleh semayang....xde waktu terlarang...
 4)off course tentunya bila kita solat kat tempat kita,kita tgok tempat sujud utk lebih khusyuk kan,..kat sana x yah tgok tmpat sujud sebab kaabah dah depan mata...
5)hehe...ais krim kat mekkah sedap...jgn lupa cuba rasa kalu ada rzki...i.Allah ...amin...
6)kalu nak beli selendang pun best...murah ja...tp beli2 nh bukanlah keutamaan..sambil2 ja..bila nak balek ke hotel...bolehlah singgah2 sekejap tok wat balik cenderamata kat keluarga...
7)ada satu keropok nh yg sy suka makan kat sana,,keropok ni actually keropok roti tapi dikeraskan dan diletak perisa macam keropok biasa...sedap...tp x ingat nama..beli kat bin dawood..
8)yg paling best lagi tentulah air zam-zam kan,,,kalu kat sini..kita jimat2 minum...tapi kat sana minumlah sesuka hati...nak amek wudhuk dengan air zam-zam pun boleh...nak mandi pun boleh..
9)nak bersedekah kat sana pun sgt mudah...jd kalu pergi sana..sedialah duet kecik n letak dalam tempat yg mudah nak amek..
10)dapat tgok macam2 jenis bangsa kat sana....mmg ramai sgt org...especially kalu perempuan...mcm2 jenis telekung...
11)dan sy rasa..smayang lebih khusyuk kat mekkah...huhu...

pesanan esp perempuan...kalu pergi sana.. kalu ada macam tok arab dok senyum2 ke...melawak dgn kita ka...jgn la layan sgt contohnya  macam balas senyuman die ke...cukup skdr tunduk sket tanda hormat ja...jgn lebih2...al maklum kat sana org perempuan pakai purdah kan..jd diorg memang kurang bertentang dgn perempuan...jadi kalu korg macm melayan..dia mmg sronok ar.....so,berhati-hati lah..even perkara kecik dkat sana...

k lah kalu citer mmg tak abes...sama2 kita doa spy ada rezki...sebenarnya..ustaz masa sy gi sana ckp...kita pergi sana sume atas jemputan Allah..maksud sy kalu mmg Allah tak jemput kite pergi lagi tahun nh misalnya...mmg kite x dpt pergi ...tp jgn lupa slalu doa dan kumpul duet dr skrg..tanamkan azam..i.Allah...dpt ke sana...amin...pengalaman yg kecik ni sy harap dpt dikongs bersama...ilal liqa'...


2 comments:

Azren Aida said...

salam jiha, bestnya dapat melawat sana..beruntung jiha dapat beribadat dpan kaabah..mesti rasa berat nak tinggalkan sana kan..sbb tmpat yg pling tenang utk beribadat..:))

najihatussolehah said...

alhamdulillah..i.Allah azren da peluang nanti...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...