Pages

Sunday, January 1, 2012

Jom B'KungFu'..:P

 salam...hari ni...unofficially dah 23..huhu.....lately dok try masakan yg x prnah masak..preparation 4 da future..hehe:p..k lah bleh tgok kat website nh..blog sinar kehidupanku..

Kueytoew Kungfu
Bahan A
  • 500 gm kuey teow
  • 5 biji telur [ dipukul]
  • sedikit tepung jagung
  • minyak utk goreng kuey teow
Bahan B
  • 100 gm udang basah [buangkan kulit]
  • 150 gm ayam [dihiris]
  • 1 biji panjang fish cake [potong nipis]
  • 3 ulas bawang putih [dicincang]
  • 100 gm brokoli [dipotong]
  • 100 gm bunga kobis [dipotong]
  • 100 gm carrot [potong kecil dan panjang]
  • 5 tangkai baby corn

  • 3 sudu besar minyak utk menumis
  • 2 s/b tepung jagung ]
  • 1 cawan air ] bancuhkan
  • 1 cawan air rebusan ayam- saya guna 1 kiub ayam dan bancuh bersama 1 cwn air
  • 2 s/b sos tiram
  • 1 s/b lada sulah
  • garam dan sedikit gula
Cara-Cara
  1. Panaskan minyak dan goreng telur dan mee dalam kuantiti sikit [satu portion untuk 1 pinggan] hingga agak garing. Ketepikan.
  2. ** Saya pkl telur dan gaul bersama kuey teow dan taburkan sedikit tepung jagung. Panaskan minyak dan goreng kuey teow sehingga agak garing, terbalikkan dan angkat...ketepikan.
  3. Tumis sedikit bawang putih hingga agak garing dan masukkan ayam, udang dan fish cake.
  4. Masukkan air rebusan ayam bersama lada sulah, sos tiram, baby corn dan carrot.
  5. Masukkan tepung jagung yang telah dicampur air dan kacau-kacau supaya tepung tidak bergentel.
  6. Campurkan brokoli dan bunga kobis. Tutup api dan kacau.
  7. Tuang kuah ke atas mee dan hidangkan. Sedap dimakan panas-panas.
  8. ** Kalau makan bersama lada jeruk lagi sedap....
mcm biasa ..banyak yg nak kena modified sket coz ada brg yg xdak..hehe..hentam2 saja...

5 comments:

Bulan Syurga Firdausi said...

da try buat tp x jd sgt hehe mtk tlg buat kan :)

najihatussolehah said...

sy pun xda lah jd sgt...xpa..practise lg..practise makes perfect..

Pondok Usang said...

teruskan memasak..

selamat tahun baru dik.. =)

syafiqakarim said...

nanti kite nak buat la ;p

najihatussolehah said...

pondok usang::)

syafiqah karim...buat2 jgn x wat...ni pun kte serve kat tenet ja..:P

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...