salam...hari ni...unofficially dah 23..huhu.....lately dok try masakan yg x prnah masak..preparation 4 da future..hehe:p..k lah bleh tgok kat website nh..blog sinar kehidupanku..
Kueytoew Kungfu
Bahan A- 500 gm kuey teow
- 5 biji telur [ dipukul]
- sedikit tepung jagung
- minyak utk goreng kuey teow
- 100 gm udang basah [buangkan kulit]
- 150 gm ayam [dihiris]
- 1 biji panjang fish cake [potong nipis]
- 3 ulas bawang putih [dicincang]
- 100 gm brokoli [dipotong]
- 100 gm bunga kobis [dipotong]
- 100 gm carrot [potong kecil dan panjang]
- 5 tangkai baby corn
- 3 sudu besar minyak utk menumis
- 2 s/b tepung jagung ]
- 1 cawan air ] bancuhkan
- 1 cawan air rebusan ayam- saya guna 1 kiub ayam dan bancuh bersama 1 cwn air
- 2 s/b sos tiram
- 1 s/b lada sulah
- garam dan sedikit gula
- Panaskan minyak dan goreng telur dan mee dalam kuantiti sikit [satu portion untuk 1 pinggan] hingga agak garing. Ketepikan.
- ** Saya pkl telur dan gaul bersama kuey teow dan taburkan sedikit tepung jagung. Panaskan minyak dan goreng kuey teow sehingga agak garing, terbalikkan dan angkat...ketepikan.
- Tumis sedikit bawang putih hingga agak garing dan masukkan ayam, udang dan fish cake.
- Masukkan air rebusan ayam bersama lada sulah, sos tiram, baby corn dan carrot.
- Masukkan tepung jagung yang telah dicampur air dan kacau-kacau supaya tepung tidak bergentel.
- Campurkan brokoli dan bunga kobis. Tutup api dan kacau.
- Tuang kuah ke atas mee dan hidangkan. Sedap dimakan panas-panas.
- ** Kalau makan bersama lada jeruk lagi sedap....
mcm biasa ..banyak yg nak kena modified sket coz ada brg yg xdak..hehe..hentam2 saja...
5 comments:
da try buat tp x jd sgt hehe mtk tlg buat kan :)
sy pun xda lah jd sgt...xpa..practise lg..practise makes perfect..
teruskan memasak..
selamat tahun baru dik.. =)
nanti kite nak buat la ;p
pondok usang::)
syafiqah karim...buat2 jgn x wat...ni pun kte serve kat tenet ja..:P
Post a Comment